http://www.myideakini.com/2276549.txt

$type=ticker$count=12$cols=4$cate=0$sn=0

$type=slider$m=0$rm=hide$cate=1$c=4

Awas! Penghutang Dungun- Mohd Romzi Bin Abdullah

Mohd Romzi Bin Abdullah- Tiga perkara yang perlu bimbang jika berlaku ke atas diri apabila terkena doa orang yang kita aniaya, fitnah dan zaliminya.

Mohd Romzi Bin AbdullahAwas Penghutang Dungun- Mohd Romzi Bin Abdullah | Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.  Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang. Sebelum memulakan bicara yang lebih panjang, marilah sama-sama kita membaca Ummul kitab Surah Al-Fatihah.Semoga Allah makbulkan doa bagi orang yang teraniayai oleh rakan sekolah sendiri iaitu MOHD ROMZI BIN ABDULLAH dengan meminjam duit sebanyak RM1000.00 daripada aku untuk modal bisnesnya. 


Sudah tiba masanya untuk aku panjangkan info ini pada semua orang termasuk ahli keluarganya. Nak di jadikan entri ini supaya orang lain tidak terkena seperti aku jika dia cuba untuk meminjam daripada orang lain, sahabat-sahabat termasuklah keluarganya sendiri samada keluarga kandung mahupun iparnya. Inilah jalan terakhir aku untuk memberi kesedaran terutamanya MOHD ROMZI BIN ABDULLAH supaya berpegang pada janji dan jika berhutang perlu langsaikan segera seperti yang dijanjikan bukan "sekadar menanam tebu di tepi bibir atau janji manismu"

Mohd Romzi Bin Abdullah

MOHD ROMZI BIN ABDULLAH

"Kau perlu tahu dan ingat yer MOHD ROMZI BIN ABDULLAH, tiga perkara yang perlu bimbang jika berlaku ke atas diri apabila terkena doa orang yang kita aniaya, fitnah dan zaliminya. Ini kerana doa mereka tiada hijab dan akan terus diperkenankan oleh Allah SWT. Salah seorang sahabat yang dijamin masuk syurga iaitu Saad bin Abi Waqqas pernah berdoa kepada Allah SWT supaya menimpakan bala kepada Usamah bin Qatadah yang memfitnahnya: “Demi Allah, saya ingin berdoa meminta tiga perkara: ‘Ya Allah, jika hamba-Mu ini berbohong, bangun memfitnah kerana riyak dan inginkan nama, maka panjangkan umurnya, panjangkan kefakirannya dan dedahkan dia dengan bala bencana.” (Hadis Riwayat Bukhari). Selebihnya boleh faham-fahamkan sendirilah yer.

Disini aku boleh dikategorikan rakan menganiayai rakan sendiri dengan tidak membayar balik duit pinjaman RM1000.00. Kalau setakat RM50.00 tu aku sedekahkan tetapi amaun sebegini, banyak untuk aku bermodalkan balik bisnes aku yang sedia ada. Tapi apa korang rasa jika hal serupa sebegini terjadi pada diri korang? Kalau ada blog, bolehlah guna untuk dedahkan scammer sebenar. Tak tahu nak guna blog? Boleh baca info Belajar Buat Blog

Mohd Romzi Bin Abdullah
MOHD ROMZI BIN ABDULLAH

Entri post ini bukanlah untuk mengaibkan tetapi aku di aniayai dengan janji-janji manis dari mulut MOHD ROMZI BIN ABDULLAH itu sendiri dan aku berpegang teguh pada janji. Peristiwa ini berlaku pada bulan puasa iaitu, 8 April 2021 dan ketika itu aku baru sahaja selesai solat isyak. Terima satu panggilan dari MOHD ROMZI BIN ABDULLAH | +6011-2576 9359  dan aku tidak tahu niat panggilan itu. 

Lalu aku angkat telefon yang berdering dan hajatnya menelefon aku untuk meminjam duit sebanyak RM1000.00 dari aku. Katanya untuk modalkan bisnes POPIA SIMPUL dengan tempahan yang banyak pada musim hari raya, katanya.  Dalam perbualan tersebut, MOHD ROMZI BIN ABDULLAH menjanjikan untuk membayar balik selepas habisnya puasa iaitu pada selepas musim hari raya dan tidak menjanjikan tarikh yang tepat. Jadi hati aku ketika itu berbolak balik 50/50 untuk memberi pinjam dalam amaun yang begitu banyak.

Aku memohon doa meminta petunjuk dari Allah dan bersetuju untuk memberi pinjaman dengan amaun tersebut. Dia terus memberi no akaun BANK SIMPANAN NASIONAL: 1100441000010604 | MOHD ROMZI BIN ABDULLAH.
Mohd Romzi Bin Abdullah

MOHD ROMZI BIN ABDULLAH

Tetapi malam itu aku tidak membuat apa-apa pindahan duit keakaunnya kerana masa itu aku sudah mengantuk dan sedikit kepenatan. Keesokkan subuhnya dia whatsApp aku "Slm, kalu yub transfer dah kabo yer, Salam Subuh😊😊" dan juga sering menelefon, aku tidak mengangkat taliannya, ketika itu aku ada urusan yang perlu diuruskan terlebih dahulu. Selepas selesai, aku dengan berat hatinya terus membuat pindahan duit dari akaun bisnes Maybank aku ke akaun Bank Simpanan Nasional dia sebanyak RM1000.00.

Jadinya selepas sahaja seminggu kita berhari raya, aku cuba follow up status untuk bayaran tetapi apa yang dibalasnya "Wslam yub... 🙏🏻🙏🏻🙏🏻 tuan ayub bulan 6 baru bleh bayor yg yub....maaf lewat ket nk settle yg yub ni..... Lari dari yg dijanjikan 🤭😊. Ini adalah mesej terakhir dari dia. Aku membalasnya balik "Baiklah.. aku simpan text ni tau... Nanti bulan 6 aku msg kat mu". 

Mohd Romzi Bin AbdullahApabila masuknya bulan 6, dan seminggu selepas itu, sudah 2 kali aku cuba bertanyakan status tentang bayaran tetapi sedih sekali dia jawapan dan tidak berbalas. Sekadar hanya tinggalkan bluetick sahaja. Sepatutnya orang yang pinjam duit ni sepatutnya bagi tahu status kepada si peminjam tetapi sebaliknya. Aku bukannya ceti untuk mesej dan bertanyakan status tetapi kau yang sepatutnya berbuat sedemikian. Kau rasa aku ni ceti ka!

Mohd Romzi Bin Abdullah
MOHD ROMZI BIN ABDULLAH

Prinsip aku mudah sahaja, cukup jer mesej 3 kali, aku viralkan entri ini dan kongsikan entri post ini dalam laman sosial khususnya seperti facebook, twitter dan whatsApp pada keluarga dan sahabat handai supaya mereka tahu dan akan lebih berhati-hati untuk memberi pinjam duit pada kau. Minta maaflah, aku terpaksa berbuat sebegini sebab aku ada mesej pada mu cara yang baik tetapi tidak di endahkan. Jadinya aku anggap hal ini seolah-olah dianayai oleh kawan sekolah sendiri yang bernama MOHD ROMZI BIN ABDULLAH! Walaupun ketika tahun itu aku tidak kenal & rapat dengan kau!

PSS: ***Entri pos ini akan aku hapuskan sekiranya MOHD ROMZI BIN ABDULLAH selesai membayar balik duit RM1000.00 terus ke akaun aku. Terima kasih

***Alasan untuk menunda bayaran tidak diterima pakai lagi! Isteri kau ada pakai emas kan? Minta emas daripada isteri kau dan pergi gadai untuk dapatkan duit hutang RM1000.00. Jadi selesai masalah yer...Kalau rasa tak mampu nak bayar balik duit pinjaman, jangan cuba berhutang!

***Tempoh yang diberikan untuk melunaskan hutang dari 1 Jun 2021 - 30 Jun 2021, sekiranya dalam tempoh ini hutang tidak di lunaskan, aku akan ambil tindakan seterusnya. Dan jika hutang dilunaskan dalam tempoh 1 bulan ini, posting ini akan di hapuskan.

BERITA TERKINI LAGI HOT TENTANG MOHD ROMZI BIN ABDULLAH!

Alhmadulillah, rata-rata kawan aku menyokong apa yang aku sedang buat sekarang ini. Tidakku sangka rupanya ramai lagi mangsa kawan-kawan aku yang lain sudah terkena. Nak sebut satu persatu tu biarlah aku simpan tapi apa yang penting aku sudah tahu latarbelakang MOHD ROMZI BIN ABDULLAH ini.

Satu lemparan fitnah yang dilemparkan keatas aku dan aku tidak sesekali akan memaafkan MOHD ROMZI BIN ABDULLAH. Bunyinya sebegini "Ni lah org ni la bernama manusia tuduh aku scammer... ini hal aku nga mu je x perlu viral2 nk jatuh aib org.. ramai lg kwn2 lain wk aku pinjam x post dlm grup gini pn. aku x thu mu ni jeni manusia naper.. kawan2 aku yang lain dlm grup ni x perangai pe mu ayub.. Ape2 personel je.. Mu ni ibaratkan ceti haram lh ayub". Kalau dah tahu aku ni ceti haram, kenapa pinjam? Kau rasa! 

Mohd Romzi Bin Abdullah
"Ni pefitnah dungun, Asal dungun menetap di Kuala Lumpur.. Suka menjatuh kan aib orang suso menudoh org scammer n macam2.. Berhati2 lah ngan orang bernama ayub ini". Kalau kau, MOHD ROMZI BIN ABDULLAH tak tahu latarbelakang aku tak perlu nk tuduh sebarangan. Aku hanya dibesarkan dan disekolahkan di Dungun sahaja. Dan asal aku bukannya di Dungun. Harap maklum.

Dalam masa yang sama, untuk mengelakkan tidak membayar hutang aku mahupun kawan-kawan yang lain, dia cuba memutarkan balik fakta yang ada dan meletakkan profil di whatsAppnya seperti gambar disebelah ini.

Jadi uols kenalah berhati-hati selepas ini supaya tidak menjadi mangsa seterusnya. Jika dah minta dan mesej dengan cara baik tetapi tidak di layan, kau rasa aku nak duduk diam ka? Kenalah buat sesuatu agar semua pihak tahu tidak kiralah sahabat handai, keluarga dan seluruh masyarakat Dungun khususnya. Inilah cara aku yang terakhir supaya MOHD ROMZI BIN ABDULLAH membuat sesuatu untuk melunaskan hutang aku dan kawan-kawan yang lain.

Update Progress:

Hari ini aku telah menghantar pesanan whatsApp yang terakhir kepada MOHD ROMZI BIN ABDULLAH berkenaan dengan status bayaran. Dia memberi maklum balas whatsApp kepada aku. Aku telahpun screenshoot untuk bacaan umum.

Mohd Romzi Bin Abdullah

Kemudian aku bergegas ke Balai Polis berhampiran untuk membuat laporan berkenaan dengan kes ini untuk rujukan serta tindakan undang-undang keatas MOHD ROMZI BIN ABDULLAH. Berikut adalah laporan polis untuk bacaan umum. Selepas sahaja tamat tempoh 30/06/2021 dan diberi lagi kelonggaran sehingga 07/07/2021, jika tiada apa-apa bayaran dari MOHD ROMZI BIN ABDULLAH, aku akan buka fail kes ini dimahkamah untuk tindakan selanjutnya.

Mohd Romzi Bin AbdullahMohd Romzi Bin Abdullah 

Sekiranya MOHD ROMZI BIN ABDULLAH telah melunaskan hutang sepenuhnya, posting akan di hapuskan serta merta dan kes dikira selesai. Aku akan gugurkan laporan serta fail mahkamah. Sekian

Awas! Penghutang Dungun- Mohd Romzi Bin Abdullah

KOMEN ANDA!

BLOGGER: 1
  1. Semoga diselesaikan dgn cara terbaik dan dipermudahkan urusan...

    ReplyDelete
AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998: Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi RM58,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali.


[IKLAN] Pendapatan Lumayan, Ingin Menyertainya?, Sila klik banner!

Cerdik Pintar    Rahsia Penulis    Bisnes Air Balang    Bisnes Aiskrim    Bisnes Bakeri    Bisnes Burger    Nak Kurus?   
Nur Khairul Azizi Mohamad- Penulis Blogger MYiDEAKiNi Dot Com
Nur Khairul Azizi Mohamad adalah merupakan seorang penulis blogger sambilan. Bergiat dalam penulisan blog pada bulan Oktober 2009. Lahir pada tahun 1978 di Melaka dan dibesarkan di Terengganu. Mempunyai segulung Diploma Senibina dan telah menuntut di Universiti Teknologi Mara di Fakulti Senibina Perancangan dan Ukur (FSPU). Pengambilan pelajar pada tahun 1996 - 2001. Mempunyai skil dalam bidang tanaman, tukangan, Jahitan, Masakan & juga teknologi komputer.
Name

2012,1,adsense,6,advertising,2,adwords,2,affiliate,4,agreed value,1,akmaomar,1,android,1,anime,1,aplikasi,4,application,2,applikasi,1,artikel minyak herba asmak,1,artis,1,asian wave 2012,2,autocad,2,awal muharam,1,award,1,bad requsted error 400,1,balik kampung,1,bank mandiri,1,bedil buluh,1,belajar buat blog,2,berita minggu,1,berjaya sompo insurances,1,bersawang,2,bertuah,2,bisnes aiskrim,1,Bitcoin,9,blockchain,1,blog,19,blog review,16,blogger,35,bloggers,32,bloglist,9,blogspot,21,blogspot. facebook,3,blogwalking segmen,43,blogwalking. segmen,3,bola,1,booster,1,boruto,2,boruto uzumaki,1,bowling bloggers,1,browser,1,buat duit,7,bujang,1,bw,1,caplong,1,car insurances,1,car value,1,carigali,1,carigali digital masakini,1,cat lover,1,cbox,1,cepat,1,chatango,1,china glory 1,1,china glory ii,1,chit chat,2,clash of clan,1,clashcon,1,coc,1,contents,2,contest,10,contest review lynk.my 2015,11,converter,1,crypto currency,1,cryptocurrency,2,cuba teka,1,cukai,1,currency,1,daftar,1,dari dapur kedapur,1,datakl,1,device,1,diesel,1,diet,1,digi postpaid,1,digital money,3,direktori,1,diskaun,1,diy mini kebun,1,doa,7,doktor,1,domain,2,dot com,1,download,3,drawing,1,duit percuma,1,duit tabung,2,dungun,1,e-wallet,2,ebay,1,ekzema,1,email,3,email tracking,1,event,1,expired,1,export mudah,1,extensions,1,ezbuy business,1,ezbuy Prime,1,faceboko,1,facebook,10,family,1,Fast Charging,1,faucet,1,favicon,1,filem india,1,filem seram,1,flash drive,1,follow up,1,follower,4,followers,6,forum,1,freefaucet,1,fungsi,1,G+,2,gadget,4,games,1,gaya gangnam,1,gempar,1,giveaway,20,glitterati,1,google,12,google adsense,1,google calendar,1,google error,1,google plus,3,google trend,1,google+,1,google+ G+,1,googles,2,goole,1,gst,1,hadiah bertuah,2,halal,1,handsome,1,happy birthday,1,hard disk drive,1,Hari raya Haji,2,hari wilayah,2,hashtag,1,hati bersih,1,hdd,1,hiburan,1,honda dash 125,1,hosting,1,hotfm,1,icon,1,iklan,7,iklan berbayar,1,iLancee,1,ilmiah,2,impian,1,income,3,info,82,info kesihatan,6,info panas,11,infografik,1,informasi,14,instagram,1,insurans,1,interface,1,internet,10,investment,1,istimewa,1,jalan-jalan,2,jana pendapatan,5,janjipalsu,1,javascript,1,jobdirumah,2,jumaat,5,jumaat penghulu hari,1,kalkulator,1,kartun,1,keagamaan,1,kemaskini,1,kena tipu,1,keputusan,3,keputusan pemilihan,3,kerja dari rumah,2,klinik,1,knolix,1,kod html,1,komen,1,kongsi,1,kontest blog,4,korea,1,kuruskan badan,1,label,1,lagu,2,lawak,1,lazada,1,linkwithin,1,lirik,2,live coc,1,lombong,1,long url,1,lukisan kerja,1,lynk.my,5,maal hijrah,2,madu dan cuka epal,1,makanan tak sedap,1,maklumat,2,market value,1,marketer,1,masak,1,mata terbeliak,1,matawang,2,matawang digital,3,maxis,1,media sosial,1,mega,1,menu,1,merdeka,1,mesej,1,metatag,1,mining,2,minyak,2,minyak asmak,1,minyak herba asmak,1,minyak naik lagi,1,motivasi diri,6,movie,1,mozilla firefox,2,msn,1,muat turun,1,muatturun,1,mudah,2,muhasabbah diri,2,multi 5USB,1,my google business,1,myideakini,6,MYideakini bantah 200%,1,myspace,2,naruto shippudeen,2,nasihat,1,nasyid,1,network,1,networking,2,new face,1,new interface,1,niat,1,november-disember,1,nrelate,1,nuffnang,7,nutri xpress snek bar,1,offer,1,offline google,1,on air,1,online,5,online money,1,pakej digi,2,pakej website,1,palestine,1,panas,1,pandangan mata,1,panduan,8,panel,1,paparan,1,part time income,4,patriotik. malaysia,1,pay per click,1,payment,1,pelaburan,1,pelanduk dua serupa,1,pelawat,1,penawar asma,1,pengajaran,1,pengangkutan awam,1,pengangkutan persendirian,1,pengecas,1,penghargaan,2,penghutang,1,pengumuman,1,penstoran,1,penyakit kulit,1,people,1,peperiksaan,1,percuma,2,perkhidmatan,1,permainan tradisi,1,petrol,1,petron,1,petronas,1,piala pingat malaysia 2012,1,politik,1,portable storage,1,power center,1,Prime membership,1,produk,2,produk review,3,profil photo,1,program berbuka puasa dan majlis amal jariah,1,program ilmu,1,program realiti,3,program sihat,1,promosi,4,psoriasis,1,puasa,1,publisher,1,quacker oat meal,1,Rabu tanpa perkataan,5,rahsia,1,rangkaian,1,ransomware,1,rekod,2,renungan,1,resepi,2,review,6,review filem,1,rezeki,2,ron 95,1,ron97,1,sahabat,1,saham,1,Salam AidilAdha,1,sambutan,1,says dot com,1,search engine optimization,1,search engine rank pages,1,sedih,1,segmen,22,sejarah,1,seks melampau,1,selamat hari raya aidil adha,1,Selamat Ulang Tahun,2,sembang sembang,2,SEO,8,SERP,2,servis,2,sharing,6,shell,1,sijil online,1,simpanan,1,siput,1,Sirah Nabi,1,sistem,2,slow,1,snail,1,sneeit spot,1,snek diet,1,software,1,solat,1,spam komen,1,speed,1,SPM,1,ssd,1,state disk drive,1,STPM,1,stress,1,sukan,1,sunat,1,suriafm,1,suul khotimah,1,sweden 1 star,1,sweden 2 star,1,syurga,1,tagged,2,tagline,1,tahniah,2,tahun baru islam,2,takdir,1,tanpa artikel,1,tarawikh,1,tazkirah,39,tazkirah Jumaat,13,teamviewer,1,teknik pemasaran,2,teknikal,3,teknologi,10,telefon pintar,1,telekom,1,tema,1,template,2,tension,1,tergantung sepi,1,tersurat dan tersirat,1,tifoid,1,tips,15,tips kesihatan,2,tools,1,tournament bowling,2,tournament coc,1,trading,5,tradisi,1,tradisional,1,trafik,1,trending,2,tutorial,49,twin,1,twitter,2,ucapan,9,undi,1,unifi,1,unlimited internet,1,update,1,upload,1,url link,1,url shortener,1,uzumaki naruto,1,video,2,viral,4,virus,1,vote,1,wajah baru,1,wallet,2,wang digital,5,wang kripto,3,wanna cry,1,widgets,3,wild card,1,wordless wednesday,69,Wordless Wednesday #35,1,Wordless Wednesday #37,1,wordpress,4,ww,2,xapo,2,yahoo,1,yamaha ss 110,1,youtube,9,zikrullah,2,zukrullah,1,
ltr
item
MYiDEAKiNi | Blog Luar Biasa: Awas! Penghutang Dungun- Mohd Romzi Bin Abdullah
Awas! Penghutang Dungun- Mohd Romzi Bin Abdullah
Mohd Romzi Bin Abdullah- Tiga perkara yang perlu bimbang jika berlaku ke atas diri apabila terkena doa orang yang kita aniaya, fitnah dan zaliminya.
https://1.bp.blogspot.com/-WiZb7HHIrZg/YL73hhnNmTI/AAAAAAAAPD8/0Xf_vtIdDLAlOlhQ9-oISc-sB16KygQ_QCLcBGAsYHQ/w320-h240/MOHD%2BROMZI%2BBIN%2BABDULLAH.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-WiZb7HHIrZg/YL73hhnNmTI/AAAAAAAAPD8/0Xf_vtIdDLAlOlhQ9-oISc-sB16KygQ_QCLcBGAsYHQ/s72-w320-c-h240/MOHD%2BROMZI%2BBIN%2BABDULLAH.jpg
MYiDEAKiNi | Blog Luar Biasa
https://www.myideakini.com/2021/06/awas-penghutang-dungun-mohd-romzi-bin-abdullah.html
https://www.myideakini.com/
https://www.myideakini.com/
https://www.myideakini.com/2021/06/awas-penghutang-dungun-mohd-romzi-bin-abdullah.html
true
6287414355341171900
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All ARTIKEL PAUTAN LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content